26-01-11

De Gimp en zijn add-ons ...

De Gimp is op zichzelf al overweldigend, maar het heeft erg interessante plug-ins en die kan u uitsluitend en veilig vinden op dit adres :  http://registry.gimp.org/  ...

Het is afhankelijk van welke OS (windows, linux ...) u gebruikt of u bepaalde plug-ins niet of wel kan gebruiken, maar de meeste zijn algemeen bruikbaar, lees echter wel de opmerkingen !!!

Sommige plug-ins vereisen de installatie van de programmataal python ! Die kan u hier downloaden: http://www.python.org/download/ , ik raad beginners af om dit te doen omdat het tot complicaties kan leiden bij mensen die niet vertrouwd zijn met programmeertalen en code !! Niet dat u een echte programmergeek moet zijn, maar toch ...

driedamesblog.jpg


21-01-11

Monochrome foto inkleuren en kader rondzetten in GIMP.

Eerst openen we een zwart wit foto of we creëren er een zoals in tutorial 01.

01.jpg

Dan nemen we de tab kleuren/colors en selecteren colorize uit het menu:

01bis.jpg

We krijgen hier drie opties om mee te spelen namelijk HUE waarmee we de tint kunnen aanpassen, saturation of verzadiging om de diepte van de gekozen kleur aan te passen en ten slotte lightness om de balans licht/donker bij te stellen.  Speel wat met de instellingen, later zullen we meer gesofisticeerd gaan spelen met allerlei tonen !

02.jpg

Dit is mijn keuze voor deze foto ... Nu gaan we door middel van de optie filters een kader zetten rondom deze foto !

03.jpg

Selecteer filters>decor> add border  en je ziet bovenstaand menu verschijnen:

We klikken op de kleur voor de kader en zien dat er een heel gamma kleuren beschikbaar is, experimenteer hiermee !

04.jpg

Ik heb een roze kader + een kleinere zwarte rand geplaatst je kan met de X,Y waarden spelen de derde waarde is de schaduw, hoe hoger die waarde hoe meer verschil tussen de randen... Let wel op dat je meer en meer lagen krijgt in de toolbox !!! (zie lagen menu in de toolbox- tutorial 3)

05.jpg

Klik nu met de rechtermuisknop op de onderste laag (background) en voeg de lagen samen !! Je kan nog een copyright toevoegen en dan saven naar een bestand .... Klaar !!

PICT0060.JPG

30-12-10

eerste stappen gimp - deel 1 zwart/wit.

Hier krijgt u de eerste stappen voor het gebruik van de gimp, namelijk hoe ziet het startscreen er uit, hoe een bestand openen, saven, de eerste mogelijkheid van talrijke om een kleurenfoto om te zetten in zwart wit. Ik wil er op wijzen dat ik de engelstalige versie gebruik, maar er is een nederlandstalige versie voorhanden (die draait niet op mijn pc, want ik heb een duitstalige windows versie, de gimp past zijn versie aan, aan de taal die de pc gebruikt, met een trucje is dat uitschakelbaar en dan is er standaard de engelstalige versie.  Druk op de afbeeldingen om ze te vergroten !!!!

1. Hoe is het startscreen bij het opstarten van de Gimp:

je ziet het werkblad met menuopties en rechts de werktools en de lagenmenu. 

gimp opstart.jpg

 

2. Een bestand openen (maw een foto in Gimp laden):

links ziet u de plaatsen bvb schijven C: D: en mappen bvb Eigen afbeeldingen ...

rechts ziet u de actuele bestanden die in de map zitten of op de schijf staan ... 

openen file gimp.jpg

 

Hier zien we dan een foto die ik heb geopend via het menu "openen" boven het kader zien we de filenaam .... van de foto (100_....jpg).

file geopend4.jpg

 

Deze foto gaan we nu op eenvoudige wijze omzetten naar zwart wit, let wel op er zijn erg veel mogelijkheden om dat te doen, maar de eenvoudigste is door middel van "Desaturate" of desatureren,(uit menu: kleuren/colors) maw we nemen alle kleur weg op een standaardwijze er zijn wel drie opties voorhanden: 1. op basisi van donker-licht verhoudingen 2. op basis van luminositeit (met nadruk op de heldere partijen) en 3. een gemiddelde waarde. 

Ik kies voor optie 2 om het zonlicht te behouden in de foto....

destaurate keuzemogelijkheden.jpg

levels6.jpg

Hier heb ik in het kleurenmenu (colours) de optie 'levels' gekozen om de foto bij te tunen ... dat kan op drie manieren: 1. de linker driehoek verschuiven om de donkere delen donkerder te maken 2. de rechter driehoek verschuiven om de lichte delen lichter te maken of 3. de middelste driehoek naar rechts of links te verschuiven om respecrtievelijk de foto lichter of donkerder te maken.  Let wel op het histogram bovenaan ! Het basis principe is om de schuiven daar te zetten waar het histogram begint zowel links als rechts, maar creativiteit begint slechts daar ... 

 

saen eerste project.jpg

 

Nu saven we het eerste project in de gimp, maw bepaal waar de file komt en sla op onder een andere naam als je het origineel wenst te behouden ... voor een jpeg kan je de compressie kiezen van de foto hoe dichter bij 100% hoe beter de kwaliteit enhoe zwaarder het bestand ... 

 

100_4350.JPG

 

Dit is het eerste resultaat en in de volgende tutorials gaan we hier op verder met andere methoden waaronder de kleurenmixer, ingestelde filters en dmv grafieken (curves) en het opsplitsen in lagen. 

Denk hier aan: als je later toch naar Photoshop overgaat dan is dat slechts een leerschool en kan je veel sneller photoshop onder de knie krijgen. Ik gebruik nu PS cs5 samen met de gimp elke dag ...