09-09-12

Nieuwe versie en plug-ins pakket GIMP

Er is recent een nieuwe versie van de Gimp verschenen en voor het eerst is de Gimp verschenen zonder losse docks, maw de Gimp is qua bruikbaarheid sterk gestegen. Ook zijn er diverse plug-in pakketten verkrijgbaar via de plug-in registry en via andere sites, het is wel aan te raden om de compabiliteit na te gaan van de plug-ins, let vooral op uw versie van Gimp alsook op uw OS (win xx, Ubuntu xx, Linux versies). Vooral voor Ubuntu zijn losse pakketten te verkrijgen via apt-installer en via bepaalde websites (zie verder).   Eén van de pakketten voor GIMP is G'MIC, met veel mogelijkheden, het bevat meer dan 190 filters en effecten. Maar dat is maar de druppel in een oceaan van mogelijkheden, neem bvb het animatiepakket of het paint en draw pakket, mogelijkheden te over. De nieuwste versie van de Gimp vindt U op de site van GIMP en is de versie 2.8.2.

Ter illustratie van bepaalde gadgets volgt hier een basisfoto + een aantal toegepaste filters:

wittgenstein.jpg


Basisfoto 1

wittgensteingimped2.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Gimped 2 (diverse filters voor belichting, fotoframe , vervorming ....)

wittgensteinGimped.jpg

Foto Gimped 3, G'MIC toepassingen.

17-12-11

Gimp does not work (windows 7) ...

Ik heb de gimp onder diversesystemen draaien windows XP, Ubuntu (2 versies) en windows 7.  Maar na een update en het installeren van  oa Photoshop CS5, wou de Gimp 2.6 niet meer werken, het programma zoekt de "fonts"map, daar blijft het hangen en loopt steeds vast. Tot grote ergernis van ondergetekende .... Een zoektocht via google leverde niets op ook een vraag bij de Gimp community,niets.  Een vraag gesteld via Bugzilla gaf ook geen antwoord. Windows geeft als antwoord: "Programma incompatibel met win7 ..." maar dat had ik ook kunnen verzinnen. 

Kan de vraag beantwoord worden ? Ja, anders schreef ik het niet ... Het probleem ligt hem simpelweg omdat Photoshop en Gimp allebei een map hebben die Plugin(s) heet en Gimp heeft daar een probleem mee. Dé enige echte oplossing voor het probleem is om naar de map van adobe photoshop te gaan en daar de map plugins te kopiëren (een duplicaat maken !!!!) en die te plakken in de map windowswin32 , dat is alles !!! Problemen opgelost en de Gimp laadt supersnel... Je kunt je afvragen waarom de Gimp als je PS CS5 op je pc hebt staan, nu dat is zo als je de Gimp gewoon bent, gaat het vaak vlotter met dat programma dan alles opnieuw uit te zoeken in PS, alhoewel er zeer veel overeenkomsten zijn en je een Gimp-layer bestand makkelijk in PS kan afwerken. Maar DE ZAAK is dat Gimp heel veel creatieve tools heeft en prog's die PS niet heeft, ontwikkeld door de GNU-community, vaak mensen die duidelijk weten wat een andere creatieveling nodig heeft, ook brushes enz.... zijn  massaal te verkrijgen via allerlei sites oa Deviant Art en de Gimp-plugin registry. 

 

beeldretrogimp.JPG02-02-11

Verscherpen in de Gimp

Een vaak belangrijk aspect bij fotobewerking is het verscherpen van een foto.  In de Gimp zijn er drie basismogelijkheden met allerlei settings waarmee je best een s experimenteert.  Belangrijk is om de verscherping tot het einde te houden van het hele proces ! Maw het allerlaatste wat we doen is verscherpen alvorens te saven naar de hard disk.  Als je bij allerlei tussenstappen zou gaan verscherpen, gaat het beeld er al snel onnatuurlijk uitzien en komen er allerlei zaken aan het licht die je beter vermijd, zoals bvb dubbele lijnen bij verticale lijnen, enz ...  Het best is als je de grootte van je beeld aanpast aan bvb het internet (verkleinen) dat je daarna zeker verscherpt, want bij het transformeren gaat er altijd scherpte verloren !!! Open een willekeurige foto en ga die trachten te verscherpen met de diverse mogelijkheden: Filters>enhance (verbeteren)> sharpen of unsharp mask, ... maw de functie bevindt zich bij de filters en de sectie "enhancement" of "verbetering" ... bij afb. 1 ziet u de optie "sharpen" ,dit is de eenvoudigste maar niet de beste dat is "unsharp mask"

1.jpg

2.jpg

bij afb 2 zie je de optie die voorkomt via script-fu een add-on voor de gimp dat u apart moet downloaden, denk ik (afhankelijk van de versie) op de reeds vernoemde plaats http://registry.gimp.org/  zoek onder sharpen2.

3.jpg

Dit is de beste optie dmv unsharp mask kan je meer verantwoord verscherpen door de functies op elkaar af te stellen..

originele foto.JPG

Dit is de originele foto.

4.JPG

Dit is de verscherpte foto met unsharp mask met de ratios die u kan zien op de afbeelding.  

Alle afbeeldingen kunnen vergroot worden !!