19-10-12

De mogelijkheden van de Gimp

De mogelijkheden van de Gimp zijn zeer uitgebreid en het is quasi onmogelijk om alle moelijkheden en opties te bespreken, maar enkele voorbeelden van met de GIMP bewerkte foto's kunnen al veel duidelijk maken. 

Red vs Blue Trade/Exchange, Lomo afgapan 25 orange filter

09-09-12

Nieuwe versie en plug-ins pakket GIMP

Er is recent een nieuwe versie van de Gimp verschenen en voor het eerst is de Gimp verschenen zonder losse docks, maw de Gimp is qua bruikbaarheid sterk gestegen. Ook zijn er diverse plug-in pakketten verkrijgbaar via de plug-in registry en via andere sites, het is wel aan te raden om de compabiliteit na te gaan van de plug-ins, let vooral op uw versie van Gimp alsook op uw OS (win xx, Ubuntu xx, Linux versies). Vooral voor Ubuntu zijn losse pakketten te verkrijgen via apt-installer en via bepaalde websites (zie verder).   Eén van de pakketten voor GIMP is G'MIC, met veel mogelijkheden, het bevat meer dan 190 filters en effecten. Maar dat is maar de druppel in een oceaan van mogelijkheden, neem bvb het animatiepakket of het paint en draw pakket, mogelijkheden te over. De nieuwste versie van de Gimp vindt U op de site van GIMP en is de versie 2.8.2.

Ter illustratie van bepaalde gadgets volgt hier een basisfoto + een aantal toegepaste filters:

wittgenstein.jpg


Basisfoto 1

wittgensteingimped2.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Gimped 2 (diverse filters voor belichting, fotoframe , vervorming ....)

wittgensteinGimped.jpg

Foto Gimped 3, G'MIC toepassingen.

02-02-11

Verscherpen in de Gimp

Een vaak belangrijk aspect bij fotobewerking is het verscherpen van een foto.  In de Gimp zijn er drie basismogelijkheden met allerlei settings waarmee je best een s experimenteert.  Belangrijk is om de verscherping tot het einde te houden van het hele proces ! Maw het allerlaatste wat we doen is verscherpen alvorens te saven naar de hard disk.  Als je bij allerlei tussenstappen zou gaan verscherpen, gaat het beeld er al snel onnatuurlijk uitzien en komen er allerlei zaken aan het licht die je beter vermijd, zoals bvb dubbele lijnen bij verticale lijnen, enz ...  Het best is als je de grootte van je beeld aanpast aan bvb het internet (verkleinen) dat je daarna zeker verscherpt, want bij het transformeren gaat er altijd scherpte verloren !!! Open een willekeurige foto en ga die trachten te verscherpen met de diverse mogelijkheden: Filters>enhance (verbeteren)> sharpen of unsharp mask, ... maw de functie bevindt zich bij de filters en de sectie "enhancement" of "verbetering" ... bij afb. 1 ziet u de optie "sharpen" ,dit is de eenvoudigste maar niet de beste dat is "unsharp mask"

1.jpg

2.jpg

bij afb 2 zie je de optie die voorkomt via script-fu een add-on voor de gimp dat u apart moet downloaden, denk ik (afhankelijk van de versie) op de reeds vernoemde plaats http://registry.gimp.org/  zoek onder sharpen2.

3.jpg

Dit is de beste optie dmv unsharp mask kan je meer verantwoord verscherpen door de functies op elkaar af te stellen..

originele foto.JPG

Dit is de originele foto.

4.JPG

Dit is de verscherpte foto met unsharp mask met de ratios die u kan zien op de afbeelding.  

Alle afbeeldingen kunnen vergroot worden !!