19-01-11

Master-tutorial, slecteren, croppen, tekst en lagen ...

Welkom bij de belangrijkste tutorial voor de Gimp !!

Gelukkig 2011 vanop de Gimpblog ... 

Vandaag leren we iets over croppen (bijsnijden van een foto), lagen en het plaatsen van tekst in een aparte tekstlaag, het samenvoegen van lagen en dat allemaal in minder dan enkle minuten. Voor nieuwkomers is het essentieel om het begrip lagen te verstaan en hoe het komt dat teksten plaatsen in de Gimp voor velen onmogelijk lijkt, terwijl het allemaal erg logisch is ....

Eerst laden we de foto, dan gaan we ze bijsnijden ...

01.jpg

02.jpg

 

ik heb het rechthoekig selectiegereedschap geselecteerd uit de toolbox (linksbovenaan) dan met de muis een selectie getekend (linkermuisknop ingedrukt houden) (de selectie is aanpasbaar als u over de grensen komt met de muis en men kan de selectie vergroten of vice versa door met de muis en ingedrukte muisknop de selectie verder te trekken (let wel op het tekentje dat moet verschijnen !)....

 

03.jpg

 

Dan gaat u naar edit of bewerken en kiest u voor knippen .... en dan !!! ziet u dat alles weg is dat u wou hebben en wat weg moest zijn is er nog .... Bij Gimp en photoshop moet u in tegenstelling van bvb paint de selectie OMKEREN !! Druk op selecteren en selectie omkeren of invert .... Als u dan via bewerken/edit knippen neemt moet u zien wat hier staat; bovenaan;  de selectie met een hoop wit daar rond ... We zijn niet klaar want dit is voor diverse mensen een zwaar probleem, want dat wit is uw achtergrond waarop uw foto vast hangt ! Om nu uw selectie aan te passen aan de achtergrond of beter vice versa moet u het volgende doen : selecteer 'image/afbeelding' en ga naar "autocrop image"

 

04.jpg

U kan nu het beeld saven of opslaan ... maar eerst zetten we een copyright op onze foto !!

 

05 tekst.jpg

 

Druk tweemaal op het teksticoontje in de toolbox (vette A), zo krijg je het tekstmenu met allerlei mogelijkheden ... zoals lettertype, letterkleur en grootte ... als je een optie aanklikt dan krijg je diverse submenus en kan je kleuren kiezen enz ,... Opgelet de grootte van het lettertype kan afhankelijk zijn van de grootte van de foto ! (dit kan je aanpassen op elk moment van het typen van de tekst !)

 

06.jpg

07.jpg

 

Klik ergens in de foto waar de tekst moet komen en dan zie je een vakje waar je de tekst moet intypen, vink de optie aan voor het lettertype ... (use selected font, gebruik het gekozen lettertype) ... 

Vanaf je één letter typt heb je een nieuwe laag gecreëerd ! De tekst staat niet OP de foto maar zweeft daarboven op een transparante laag !!

 

08.jpg

 

Ik typ in wit de copyright op de foto ...

 

 

09.jpg

 

 

Let NU op !!  Je kan de transparantie wijzigen van de tekst op de foto met de schuif die ik rood heb gemarkeerd, maar alleen als je in het lagen menu zit (tab-ook rood gemarkeerd), ik zet de opaciteit of doorlaatbaarheid lager waardoor de kleur van de tekst zwakker wordt tov de foto... Je ziet in het lagen menu nu twee lagen aangeduid als T (tekstlaag) en de achtergrond/background , dat is ALTIJD de originele foto !!

Om de foto als Jpeg te kunnen opslaan moet je de lagen samenvoegen !!!! druk met de RECHTER-muisknop op de achtergrond in het lagenmenu en selecteer lagen samenvoegen, dan kan je saven naar allerlei bestanden. Als optie kan je de lagen samen saven en toch uit elkaar houden door te saven in het typisvhe gimp-bestand of in photoshop-bestand, maar dat is hier    niet nodig !!

DENK HIERAAN: oefening baart kunst én vragen staat vrij !

ps: je kan een laag onzichtbaar maken door op de laag te klikken en dan op het oogje, je kan een laag wissen door eerst op de laag te klikken en dan op het vuilbakje onderaan rechts !


 

Commentaren

Dit is een hele heldere uitleg.
Bedankt,

Gepost door: Anton | 02-07-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.