30-12-10

eerste stappen gimp - deel 1 zwart/wit.

Hier krijgt u de eerste stappen voor het gebruik van de gimp, namelijk hoe ziet het startscreen er uit, hoe een bestand openen, saven, de eerste mogelijkheid van talrijke om een kleurenfoto om te zetten in zwart wit. Ik wil er op wijzen dat ik de engelstalige versie gebruik, maar er is een nederlandstalige versie voorhanden (die draait niet op mijn pc, want ik heb een duitstalige windows versie, de gimp past zijn versie aan, aan de taal die de pc gebruikt, met een trucje is dat uitschakelbaar en dan is er standaard de engelstalige versie.  Druk op de afbeeldingen om ze te vergroten !!!!

1. Hoe is het startscreen bij het opstarten van de Gimp:

je ziet het werkblad met menuopties en rechts de werktools en de lagenmenu. 

gimp opstart.jpg

 

2. Een bestand openen (maw een foto in Gimp laden):

links ziet u de plaatsen bvb schijven C: D: en mappen bvb Eigen afbeeldingen ...

rechts ziet u de actuele bestanden die in de map zitten of op de schijf staan ... 

openen file gimp.jpg

 

Hier zien we dan een foto die ik heb geopend via het menu "openen" boven het kader zien we de filenaam .... van de foto (100_....jpg).

file geopend4.jpg

 

Deze foto gaan we nu op eenvoudige wijze omzetten naar zwart wit, let wel op er zijn erg veel mogelijkheden om dat te doen, maar de eenvoudigste is door middel van "Desaturate" of desatureren,(uit menu: kleuren/colors) maw we nemen alle kleur weg op een standaardwijze er zijn wel drie opties voorhanden: 1. op basisi van donker-licht verhoudingen 2. op basis van luminositeit (met nadruk op de heldere partijen) en 3. een gemiddelde waarde. 

Ik kies voor optie 2 om het zonlicht te behouden in de foto....

destaurate keuzemogelijkheden.jpg

levels6.jpg

Hier heb ik in het kleurenmenu (colours) de optie 'levels' gekozen om de foto bij te tunen ... dat kan op drie manieren: 1. de linker driehoek verschuiven om de donkere delen donkerder te maken 2. de rechter driehoek verschuiven om de lichte delen lichter te maken of 3. de middelste driehoek naar rechts of links te verschuiven om respecrtievelijk de foto lichter of donkerder te maken.  Let wel op het histogram bovenaan ! Het basis principe is om de schuiven daar te zetten waar het histogram begint zowel links als rechts, maar creativiteit begint slechts daar ... 

 

saen eerste project.jpg

 

Nu saven we het eerste project in de gimp, maw bepaal waar de file komt en sla op onder een andere naam als je het origineel wenst te behouden ... voor een jpeg kan je de compressie kiezen van de foto hoe dichter bij 100% hoe beter de kwaliteit enhoe zwaarder het bestand ... 

 

100_4350.JPG

 

Dit is het eerste resultaat en in de volgende tutorials gaan we hier op verder met andere methoden waaronder de kleurenmixer, ingestelde filters en dmv grafieken (curves) en het opsplitsen in lagen. 

Denk hier aan: als je later toch naar Photoshop overgaat dan is dat slechts een leerschool en kan je veel sneller photoshop onder de knie krijgen. Ik gebruik nu PS cs5 samen met de gimp elke dag ... 


 

 

29-12-10

Algemene informatie voor download(s) :

Algemene informatie vindt u op deze pagina van dit blog : infopagina 

3 dames.JPG


22:14 Gepost door Erblo-Gimp | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Welkom bij de Gimp-blog

Wat is de gimp  en waarom zou u het downloaden ?

1. De Gimp is een beeldbewerkingsprogramma om foto's en andere afbeeldingen in zowat alle formaten te bewerken van RAW tot jpeg. De gimp kan ook gebrukt worden om afbeeldingen mee te creëren en bewegende animaties mee samen te stellen. Deze blog gaat uitsluitend over de gimp als fotosoftware en als alternatief voor Photoshop en photoshop elements. 

2. Het is een bijzonder krachtig programma en het is freeware en behoort tot de open community software van de GNU, de code is vrij op het internet en is toepasbaar op alle OS-platformen van windows 32-64 bit tot linux, Apple OS en Solaris. Het werkt op windows 2000, XP, Vista en win.7 op zowel 32 als 64 bit.

----------

Wat kan u verwachten van deze blog ? 

Informatie en links aangaande de Gimp, enkele tutorials en informatie, u kan vragen stellen aangaande fotobewerking ... 

Een inleidend artikel heb ik reeds gepost op Antwerpen door de lens anders gezien

Hieronder een screenshot van de gimp in actie met rechts de toolbox waar de meeste instrumenten zich bevinden om uw foto's te bewerken ... 

1.jpg

Dit is een onbewerkte jpeg uit een oude canon A520 Powershot:

IMG_0001_9.JPG

Deze foto is bewerkt in de gimp dmv een enhancement filter, sharpening filter & teksttool om de copyright toe te voegen:

ijsbaan of fietspad.JPG

 

 

21:42 Gepost door Erblo-Gimp in beeldbewerking, fotografie, gimp | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |